HTML

The Coach

Küzdelmem, a sportolói múlt ellenére a kilók ellen, több fronton! Úgy is írhatnám, hogy feleslegessé vált, megunt zsírtartalékaimat, áron alul értékesíteném! Minden megoldás érdekel!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Weboldalak

Ajánlatok

Friss topikok

HTML doboz

<a href="http://sport-kiraly.blog.hu/" target="_blank"> <img style="border: none;" src="https://m.blog.hu/sp/sport-kiraly/image/sport_kiraly.jpg" alt="" height="70" width="200"> </a>

Jó tanácsok 311.

2008.09.06. 18:34 Gabbá

Rajtállapot: Rajt előtti sajátos állapot, amely egyúttal a sportoló beállítódását és alkalmazkodását jellemzi az elkövetkezendő versenyre. Ebben az állapotban a vegetatív idegrendszeri folyamatok mellett tehát jelentős pszichikai tényezők is szerepet kapnak. A vegetatív jellemzők közül szembetűnőek: a pulzusgyakoriság növekedése, változások az anyagcserében, megnövekedettt oxigénhiány, illetve figyelem-összpontosítás a versenyre stb. A keringés-légzésfunkciók, továbbá az anyagcsere-folyamatok felgyorsulására jellemző például a síugrásban tapasztalható pulzusszám növekedsé a nyugalmi pulzushoz képest, amely 20-40-t is kitehet. 160-170/perc értéket is mértek teleméterrel a verseny, illetve az ugrás megkezdése előtt. Az egyes versenyzők különbözőképpen reagálnak a rajtnál jelentkező külső és belső ingerekre. A teljesítményt leginkább befolyásoló tényezők: ellenfél; nézők száma, közelsége; versenybíró; játékvezető; a pálya talaja; hőmérséklet; megvilágítás; napszak, versenyszer; félelem a kudarctól; fizikai félelem az ellenféltől, pályaviszonyoktól, a várható veszélyektől; bizonytalanság a mozgás végrehajtásában; akadályozottság előző sérülés miatt stb. A reagálásnak különböző fajtáit találhatjuk meg a szakirodalomban: rajtkészség, amelyet enyhe izgalom várakozási feszültség, növekvő türelmetlenség, figyelem összpontosítás jellemez; rajtláz, amelyet túlzott izgalom, idegesség, a hangulat hullámzásai, szétszórtság és dühös akarás jellemez; rajtapátia, amelyet bénító, gátló mechanizmusok okoznak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thecoach.blog.hu/api/trackback/id/tr72651406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása