HTML

The Coach

Küzdelmem, a sportolói múlt ellenére a kilók ellen, több fronton! Úgy is írhatnám, hogy feleslegessé vált, megunt zsírtartalékaimat, áron alul értékesíteném! Minden megoldás érdekel!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Weboldalak

Ajánlatok

Friss topikok

HTML doboz

<a href="http://sport-kiraly.blog.hu/" target="_blank"> <img style="border: none;" src="https://m.blog.hu/sp/sport-kiraly/image/sport_kiraly.jpg" alt="" height="70" width="200"> </a>

Jó tanácsok 314.

2008.09.10. 07:47 Gabbá

Reakció: Motorikus és/vagy szekretorikus válasz különböző ingerekre.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thecoach.blog.hu/api/trackback/id/tr67656601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adam 2008.09.10. 09:35:28

Tisztelt Gabbá!

A napokban bukkantam rá erre a blogra... Amint azt első irásaiban is említette, a sportolók közt a tegeződés természetes, tehát akkor én is tegezném önt, ha nem gond...
A nevem Ádám, 16 éves ifisportoló vagyok. Rendszeresen sportolok, pontosabban eddzek.
Hetente 5-6-szor úszok (tréning-edzővel), erősitek (hetente 3x, mivel úgy tudom, hogy az izmoknak kell a pihenés), biciklizek kisebb távokat (naponta 8-10km-t). (lehetőség szerint kosarazok, focizok is...). Tulajdonképpen minden sportra nyitott vagyok és már ki is próbáltam az összeset, amire lehetőségem volt...
Az edzéseink erősek, ami azt jelenti, hogy naponta kb. 2h-t edzünk, s ez alatt átlag 5km-t úszunk le. Konditermezünk is, átlag hetente 3-4 alkalommal, ráadásul én otthon is erősitek. Különböző gyakorlatokkal bicepszre, tricepszre, hátra, vállra, nyakra, mellkasra, hasizomra...
Tudom, hogy ez ilyen részletesen nem érdekel téged, de azért írom le ezt mind , mert tanácsot szeretnék kérni.
A lényeg az, hogy én nem fogyni szeretnék, hanem HíZNI , mindamellett, hoygy ilyen edzéseket folytatok, s nem vesztek sokat a kondícjómból, tehát , hogy föl tudjak dobni magamra egy kis ''masszát''... Továbbá tudnál-e javasolni valamit ahhoz, hogy hogyan erősítsek lábra, mivel ez fontos lenne az úszáshoz...
Ismét visszatérve magamra: 178cm, kb.65k vagyok, tehát szikár testalkatú. A kérdésem az, hogy ilyen korban, tehát 16 évesen, amikor még növésben vagyok, és ilyen edzések mellett lehetséges-e az, hogy felszedjek pár kilót? Ha igen, akkor milyen táplálék a legmegfelelőbb erre a célra (tehát leghízlalóbb), hányszor kellene ennem naponta?


Várom a válaszod, Ádám.

Gabbá 2008.09.10. 20:45:54

Szia Ádám!

Nyugodtan letegeztél és persze ebből semmi gond sincsen! Így a helyes! Ahogy olvasom a hozzászólásodat elég sokat úszol, illetve edzel. Azzal, hogy 16 éves vagy és hízni szeretnél, amiből később izom lesz a gyerekkori önmagamat jutattad az eszembe. Én is ilyen testalkatú voltam. 180 cm magas és 63 kg és kb. 16-17 évesen. Sajnos rossz hírem van számodra. Ne akarjál te minden áron hízni. Hiszen amit megeszel a szervezeted először az elhasznált energiák (edzés) pótlására, másodszor pedig a tested alakítására fogja fordítani. Nem tudja még a súlyt is növelni. Ha rendszeresen és változatosan étkezel, akkor a szervezeted megkap mindent, amire csak szüksége van. Te még növésben, alakulóban vagy a teljes kifejlettség felé. Ne akarjál ebbe nagyon bele nyúlni azzal, hogy x kilót felszedsz. Lehet, hogy a génjeid, az őseid, minden amellett szól, hogy te ilyen légy. Amikor én abbahagytam a versenyszerű úszást, sportot, azonnal feljött rám jó néhány kiló. Ma már tudom, hogy akkor kellett volna egy kis erősítés, súlyzózás és akkor most lehet, hogy nem kellene küzdenem a kilókkal. Bár az úszók zöme a sport abbahagyása után hízásnak indul, ki jobban, ki kevésbé. De azért, hogy jó hírt is írjak Neked a lábizmokat meg tudod erősíteni. A következő gyakorlatokat, szereket ajánlom: ugrálókötelezés, mell szökdelés a bordásfalnál, futás, kerékpározás.
Ezek közül válasszad ki, hogy melyiket csinálod szívesen. Az a baj egyébként, hogy a pille, a hát és a gyors láb ugyanazokat az izmokat dolgoztatja meg. Viszont ez a láb szinte összes izmát igénybe veszik. Ehhez jó az ugrálókötelezés, a futás (alapozás), a kerékpározás. A mell láb az egy külön műfaj - hozzá a mellszökdelés kell.
Egyébként hol úszol? Ki az edződ? Ezt csak azért kérdezem, mert én magam is edzősködtem Fűzfőn.
Ha további kérdéseid lennének nagyon szívesen válaszolok rá, és nyugodtan tedd fel!

Üdv.: Gabbá

adam 2008.09.12. 09:34:55

Szervusz Gabbá!

Köszönöm a válaszodat. Nagyjából én is erre a válaszra számítottam...
Azért az étkezésről mégis lenne egy pár kérdésem.
Olvastam, hogy a kitartássportokban a gyorsan felszívódó táplálék, tehát tésztafélék, cukrok (mi még?), tudnak leggyorsabban energiát adni. De, azt nem tudom, hogy mennyit és mikor kell ennem.
Tehát, ha én edzésre megyek reggel, akkor előtte eszek lekvároskenyeret, vagy szőlőcukrot, hogy legyen energia az izmoknak, valamint az edzés után egy burekkal, vagy más péksüteménnyel pótolom a kalóriát. Úgy gondolom, hogy ez jó módszer. Ha van jobb ötleted, vagy hozzáfűznivalód akkor írd meg kérlek.
Egyébként vajdasági vagyok és a Spartak klubbnál úszok, bár az edzőmről lehet, hogy hallottál, a neve Bojan Raskovity, egy ideig görögországban edzősködött, ott volt európabajnok 5. helyezettje.

Üdvözlettel: Ádám

Gabbá 2008.09.12. 22:16:35

Szia Ádám!

Az előző levelemből kimaradt, hogy névnapod alkalmából nagyon sok boldogságot kívánok!
A kérdésedre azt tudom válaszolni, hogy az állóképességi sportok, mint pl. az úszás is nagyon energiaigényes. Gyorsan felszívódó táplálék a szénhidrátok. Ide tartoznak a pl. a tésztafélék, a különböző cukrok (gyümölcs cukor, répacukor, összetett cukor), a krumpli, a rízs, a bab, a borsó, a kukorica, a kenyér és péksütemények, a lekvárok. Szinte minden.Ha megnézed az élelmiszerek csomagolását szinte minden tápláléknak van szénhidrát összetevője is. Ebből van ami nagyon gyorsan szívódik fel, és van ami lassabban. Ez utóbbiak viszont tovább adják le az energiát a szervezetnek. Azt megmondani sajnos nem tudom, hogy mikor egyél és mennyit, hiszen nem tudom, hogy mikor van edzésed (reggel-este), illetve nem tudom, hogy mennyit szoktál enni. Mit szoktál enni stb.? Viszont, hogy azért segítsek neked leírom, hogy én anno, hogyan étkeztem és mennyit. 2 edzésünk volt reggel iskola előtt és délután. Hajnalban keltem, és mivel az úszás előtt 2 órával nem szabad enni, ezért egy bögre mézes tea, vagy jó cukros tej és pár szem keksz volt a reggeli. Edzés után kb 4-6 szendvicset vittem a suliba. volt olyan is, hogy még vettem egy 5 darab péksüteményt meg 1 liter tejet, vagy kakaót kiegészítésképpen. Suli után otthon egy szerény ebéd, mert délután 5-re edzésem volt ismét. Utána este pedig annyit ettem, amíg jól nem laktam. Ez meleg étel is volt, de volt olyan, hogy hideg kaja volt. A hétvégén amikor csak szombat reggel volt edzésem, akkor szinte végig ettem azt a két napot. Természetesen mindent ettem, pár ételtől eltekintve, amit nem szerettem. Vagyis vegyes táplálkozáson voltam. Azt tudom még javasolni neked, hogy edzés előtt ne egyél 2 órával semmit, mert az megterheli a szervezetedet. Viszont edzésre nem tudom, hogy szoktál-e vinni olyan italt, ami pótolja az elveszett ásványi anyagokat, sókat. Ilyen pl. Isostar, Getorade, Powerade stb. Ezt javaslom, hogy próbáljad ki. Edzés után meg ehetsz szerintem mindent, amit csak megkívánsz.

Edződ neve ismerősen cseng, mintha már hallottam volna, vagy olvastam volna róla. Milyen eredményeid vannak mondjuk 100 gyorson?

Remélem, hogy tudtam segíteni! Továbbra is várom a kérdéseidet. Csak bátran kérdezzél, hiszen örömmel segítek, ha tudok!

Üdv.: Gabbá

adam 2008.09.15. 10:36:46

Szervusz Gabbá!

Köszönöm a válaszod, meg is találtam benne azt amit kerestem... Az étkezéseim nagyon hasonlítanak a te fiatalkori étkezéseidhez... Talán annyi a különbség, hogy még egyszersem próbáltam adzés alatt inni ilyen sportitalt. Láttam, hogy mások visznek magukkal kis üvegben ásványvizet, esetleg tejet, de ezt igazán eddig nem értettem , hogy minek... Egyébként ma (szept. 15-én) lesz először edzésem az iskola kezdete óta...
Az eredményeim a koromhoz képest nem a legjobbak, de igyekszek ezeken változtatni. 50m kraul(gyors)- 34másodperc volt utoljára, kb. 4 km tréning után, ugrásból... Az edzéseken ritkán úszunk 50m, 100m sprinteket, mert ezek nagyon fárasztóak, ha mindent beleadunk. E helyett csak 25m-t sprintelünk, ugrásbol, s a maradék 25 levezetés. Ezt megcsináljuk 10x... 25m-en a legjobb időm 13.81 másodperc. Tehát 50m-en az eredményem ennek a duplája, vagyis 27másodperc körül kellene, hogy legyen... Tehát sokat kell lefaragnom... 100m gyorson az ídőm 1'20'' körül van, ami a koromhoz képest szintén rossz eredmény... De egész szünidő alatt edzettem, valamint a suli kezdete óta erősítek, úgy érzem, hogy mindent megtettem...

Láttam a fogyásban elért eredményeidet, szép teljesítmény...

Üdv.: Ádám

Gabbá 2008.09.15. 22:11:28

Szia Ádám!
Az edzés közbeni iváshoz fűznék pár mondatot. Ásvány víz nem igazán jó, mert szénsavas, ha meg nem az, akkor meg minek. A tej azért nem jó edzés közben mert a gyomor nem tudja megemészteni az összetettsége miatt. A sportital a jó, mert a vízben ugyanúgy izzadsz, mint a szárazon, csak nem érzed a víz hőelvezetése miatt. A sportitalokban van cukor (szénhidrát), ásványi anyagok ( ezek távoznak belőled az izzadás következtében. Nem egyszerre kell meginnod fél litert, csak apránként a sorozatok szünetében, ha van rá lehetőséged, kortyonként. Akkor nem lötyög a hasadban, nem lesz hányingered se és érezni fogod, hogy egy kicsit mintha erősebb lennél, jobban bírod a szériákat.
Az eredményeidhez csak annyit fűznék hozzá, hogy van előtted perspektíva, fejlődhetsz szépen. De mindenkinek el kell kezdenie valahol. Te itt tartasz, és szorgalmas munkával, edzések folyamatos látogatásával javulni fogsz. Ehhez kívánok Neked sok kitartást, és meg lesz az eredménye.

Köszönöm a fogyásomhoz a gratulációdat!
Jó edzéseket!

Üdv.: Gabbá
süti beállítások módosítása