HTML

The Coach

Küzdelmem, a sportolói múlt ellenére a kilók ellen, több fronton! Úgy is írhatnám, hogy feleslegessé vált, megunt zsírtartalékaimat, áron alul értékesíteném! Minden megoldás érdekel!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Weboldalak

Ajánlatok

Friss topikok

HTML doboz

<a href="http://sport-kiraly.blog.hu/" target="_blank"> <img style="border: none;" src="https://m.blog.hu/sp/sport-kiraly/image/sport_kiraly.jpg" alt="" height="70" width="200"> </a>

Entrenador Subjetivo 8.

2009.08.05. 18:11 Gabbá

Ruha

A római úszó- és vizilabda VB.-n használt úszódresszekről szeretnék pár gondolatot megosztani veletek. Pár évvel ezelőtt kezdődött az egész, azzal, hogy a férfi úszók kezdtek egyrészes egész testet beborító dresszt használni. Ezek még vékony neylon szálas mezek voltak. Aztán egyszer csak a nagy úszódressz gyártók (Speedo, Arena stb.) elkezdték a fejlesztéseket. Először cápa bőr hatását utánzó anyagokkal kísérleteztek. A cápa bőre ugyanis nem csinál örvényeket a test mellett, így gyorsabban lehet úszni. Ez a fejlesztés aztán addig ment, amíg a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), közbe nem lépett. De addigra már jónéhány úszó világcsúcsot úszott egy pár számban. Lett is bonyodalom belőle, hogy ez mosz világcsúcs-e, vagy nem. Mivel a dresszgyártók hatralmas pénzt fektetnek bele az úszásba, így egy köztes megoldás született. A FINA által engedélyezett ruhákban úszott világcsúcsok érvényesek, de azok, amelyeket nem hagytak jóvá, azokat az eredményeket nem tették hivatalossá. A 2009-es évre engedélyezték a szuper ruhák használatát, amelyeket "hitelesítettek". Szerintem ezért született a római VB-n ennyi világcsúcs, mert az élversenyzők a világcsúcs közeli időket már tudták, és ezzel a ruhával, ami legalább 5 tizeddel és 1 másodperccel jelent jobb időt, mint a hagyományos dressz. Nem is lehet csodálkozni, hogy meg lett az eredménye. Kíváncsi leszek, hogy 2010-ben, amikor a FINA visszatér a hagyományos úszódresszekhez, milyen eredményekkel lehet majd nyerni egy világversenyen. Mindenesetre kissé abszurd volt, hogy volt olyan világcsúcs, amelyik csak egy futam erejéig volt csúcs, hogy aztán a következő futamban ezt is megjavítsa egy másik úszó. Mindössze pár percig volt érvényes világcsúcs. Lásd a női 50 méteres hátúszást. Aztán majd a jövő igazolja, hogy helyes döntés volt-e a FINA részéről, hogy visszatérnek az úszók a hagyományos mezekhez. Az úszásnak ez a "ruhaforradalom" szerintem nem tett jót, de majd kiderül, hogy igazam lesz-e.

Szólj hozzá!

Címkék: entrenador subjetivo

A bejegyzés trackback címe:

https://thecoach.blog.hu/api/trackback/id/tr381291019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása