HTML

The Coach

Küzdelmem, a sportolói múlt ellenére a kilók ellen, több fronton! Úgy is írhatnám, hogy feleslegessé vált, megunt zsírtartalékaimat, áron alul értékesíteném! Minden megoldás érdekel!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Weboldalak

Ajánlatok

Friss topikok

HTML doboz

<a href="http://sport-kiraly.blog.hu/" target="_blank"> <img style="border: none;" src="https://m.blog.hu/sp/sport-kiraly/image/sport_kiraly.jpg" alt="" height="70" width="200"> </a>

Entrenador subjetivo 770.

2011.09.06. 19:14 Gabbá

Dopping:

A magyar sportolókra is komoly veszélyt jelenthet az ártalmatlannak látszó muskátliolaj. A szer egyik összetevője doppingnak minősül, ám erről kevés sportoló tud - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. A kérdéses alkotóelem, a methylhexaneamine kábítószernek minősítéséért már lobbiznak Új-Zélandon, világszerte pedig már számos élsportoló megbukott miatta. Aromaterápiás eszköz, erős energizáló hatással - hasonlókat olvasni az interneten a muskátliolajról, melynek egyik összetevője ugyanakkor az Új-Zélandon és Ausztráliában partidrognak használt methylhexaneamine. 

"A kissé bonyolult nevű szer egy stimuláns, zsírégető, fogyasztó hatással, ami felpörgeti az anyagcserét. Egyes fogyókúrás termékekbe ezt belerakják, de nem írják rá a nevét, helyette a geranaminét tüntetik fel, ami a muskátli latin neve. Erről persze azt gondolhatja a fogyasztó, hogy természetes eredetű és ártalmatlan, ám más összetételben, de ugyanaz a hatóanyag van benne" - magyarázta Tiszeker Ágnes. Új-Zélandon jelenleg lobbiznak a methylhexaneamine kábítószernek minősítéséért. A szer miatt világszerte számos élsportoló bukott meg az elmúlt hónapokban. "Magyarországon eddig csak egy sportolót kaptak el, de nemzetközi szinten tömegével buknak meg. Ausztráliában voltak hónapok, mikor öt-hét sportoló bukott meg, ezért a helyi hatóságok elkezdtek figyelmeztető e-maileket küldözgetni" - mesélte a MACS vezetője, megjegyezve: "Szerepel a tiltólistán, a laborok könnyedén ki tudják mutatni." Az élsportolóknak nem könnyű mindenre figyelnie a táplálkozásával kapcsolatban: "Egy kicsit át kell tanulmányoznia mindent, de segítséget is kell kérnie, hogy milyen táplálékkiegészítőre van szüksége. Sportágtól függően szedhet szereket az állóképesség, az izomtömeg, a koncentráció javítására, sok egyéb mellett. Én abban látom a veszélyt, hogy össze-vissza lehet fogyasztani bármit, valaki hall egy új szerről, és már ki is próbálja" - fogalmaz Tiszeker. "Hozzám nyolcvan-száz e-mail érkezik naponta, amelyben segítséget kérnek sportolók, hogy mely szerekkel nincs probléma." Ha egy sportolónak zsírégető kell, kaphat rengeteg veszélytelen zsírégetőt is, mondja az antidopping csoport vezetője, aki szerint ugyanakkor a sportolóknak sokkal fegyelmezettebbnek és tudatosabbnak kell lenniük, hogy tartsák magukat a megbeszélt szerekhez, ha pedig változtatni szeretnének, tájékozódjanak. "Az Európai Unió területén is lehet kapni teljesen legálisan olyan táplálékkiegészítőket, melyek az amatőr sportolóknak teljesen jók, de egy élsportoló karrierjét komolyan veszélyeztetik. A hosszú távú hatását a fizikailag amúgy is túlterhelt élsportolói szervezetre nem ismerjük. Elképzelhető, hogy egészségkárosodást okoz, ha egy ilyen szervezetbe beadnak egy stimulánst - nem tudjuk, erről még nincsenek adatok" - mondta Tiszeker. 2009-ben öt jamaicai atléta bukott meg methylhexaneamine-nel. A helyi antidopping ügynökség rövid tanácskozás után az érintettek eltiltása mellett határozott.

Kerékpározás:

sprintbefutóban az argentin Juan Haedo nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny keddi, 16, szakaszát, összetettben pedig továbbra is a spanyol Juan José Cobo vezet. Eredmények, 16. szakasz, Villa Romana La Olmeda-Haro, 180 km:

1. Juan Jose Haedo (argentin, Saxo Bank) 4:41:56 ó
2. Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) azonos idővel
3. Daniele Bennati (olasz, Leopard-Trek) a.i.

Az összetettben:
1. Juan José Cobo (spanyol, Geox-TMC) 64:39:14 ó
2. Christopher Froome (brit, Sky) 20 mp hátrány
3. Bradley Wiggins (brit, Sky) 51 mp h.

Szerdán a Faustino V és Pena Cabarga közötti 212,5 km-es utolsó hegyi etap vár a mezőnyre a vasárnapig tartó viadalon. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: entrenador subjetivo

A bejegyzés trackback címe:

https://thecoach.blog.hu/api/trackback/id/tr253207233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása